"kita tidak mahu masyarakat kita nanti cemerlang akademik dan ekonominya sahaja..namun,, kontang dari segi iman dan akhlak.jika perkara begini terjadi,, makin kaburlah impian kita untuk melihat intifadho umat islam kembali menerajui peradaban dunia dan agungnya kalimah LAILAHAILLALLAH di persada antarabangsa. masakan tidak,, jika asas pentarbiahan umat islam serapuh ini..impian hanya akan tinggal mimpi.." TAUTAN HATI ;)~

paterikan ukhuwwah..:)

follow me.. ;)

Followers

pengunjung setia~

popular comentators.. ;)

Powered by Blogger Widgets

Sunday, January 18, 2009

LawAtaN UndEr Unit BuSiNeSs AnD eKOn..


Assalammu'alaikum wbtuh,,
baru2 ini ana baru sahaja balik dari mengikuti lawatan anjuran unit business dan ekonomi KMnS pada 15-16 januari 20o9. lawatan kami tertumpu pada perjalanan kami ke upm,um, kilang roti gardenia dan klang UMW. kami menginap dan bermalam di nur lembah pangsun. apa yang ana dapat kongsikan dsini,ana seronok dapat mengikuti lawatan ini walaupun pada mulanya ana keberatan untuk mengikutinya kerana adanya aktiviti2 lasak mcm plkn..hehe,, ana kurang aktif jika ada program sebegini..

destinasi pertama ialah ke universiti putra malaysia(upm). sebelum sampai ke sana,, ana sempat message kak dayang unuk memaklumkan kepadanya yang ana akan melawat um.jadi,kesempatan ini, ana amik untuk berjumpa dengan seniors di um. sempat juga ana bertanyakan beliau seniors yang ada di upm. kerana pada pengetahuan ana, ana memang tak mengenali seniors yang berada di upm. akak dayang memaklumkan pada ana bahawa, ade seorang senior, iaitu firdaus. sedetik, ana langsung teringat bahwa ana ade num senior tersebut. lantas, ana terus memaklumkan pada beliau dan kebetulan ana sudah selamat sampai ke upm. setelah kami diberi briefing tentang fakulti ekonomi dan pengurusan, ana menunggu maklum balas daripada akhi firdaus.memandangkan dia sibuk kerana ada kelas,, dia mengatakan bahwa ada seorg senior yang berada di fakulti ekon n pengurusan-akhi rafi. jadi, beliau mewakilkan akh rafi untuk menyambut ana..(begitu sekali sambutan yang ana dapat daripada seniors kmns..sangat terharu..) lama menunggu, rezeki memang takde untuk bertemu..akhi firdaus mhn maaf kerana idak dapat menyambut kehadiran ana..namun, on d way nak naik bas, ana terlihatkan akhi rafi.alhamdulillah..itu juga satu sambutan kan?? di dalam bus,, ana menerima msj daripada akhi firdaus dan akhi rafi yang langsung memberi kata2 semangat utuk terus berjaya..syukron jazilan kathira :),,

perjalanan diteruskan ke um. sesampainya di um, ana terus memaklumkan kepada kak dayang, kak fiey,dan kak anie.. excited rasanya bila dapat jmpa mereka. namun, sekali lagi ana berasa hampa apabila kak fiey ada kelas tika itu. manakala, kak anie perlu menghadiri mesyuarat..=(memang sedih..walaupun mereka mhn maaf..huU~ Setelah mendengar taklimat dari bahagian fakulti ekonomi dan pentadbiran, akhirnya, takdir berkehendakan supaya ana berjumpa dengan kak dayang. ana peluk kak dayang..=) best sngt masa tuh,,bila dapat jumpe..hehe,, sejurus selepas itu,, kak yati pula datang. kak dayang memberitahu bahawa akhi syahid juga mahu datang. tapi,, setelah ditunggu, tidak juga kunjung tiba, mungkin dia ada hal..

perjalanan diteruskan dengan kedatangan kami ke tempat penginapan kami..di nur lembah pangsun..ptg itu, sesampainya kami ke sana,, terus ada aktiviti..terus trg ,, ana memang tak suka aktiviti lasak macam ni..huU` tapi,, e2 kan pengalaman kan?? :) penat gak bermain..obstacles..wal climbng.. time tempuh 1o obstacles ni,, abes kaki luka..huhu,, sakit tau.. da la terjatuh dalam air..kat batu, peastu terseret lagi kaki kat tanah..adus..n bnyk2 obstacles, ana paling suka flyng folk.seronok!! hehe..

tgh malam sampai kul 3 pagi kami ada jungle trekng. agak seronok gak..tp,, menyeramkan. yg pastinya,, jgn ckp ngan sapa2 kat hutan. takut tertegur org lain. n follow je tali rafia yang fasi da amanahkan.. yang ana tak dapat trime,, lawak betul..ana tergelak bila dengar fasi kata gini " pulangkan anak ak" huhu..ana tak tahan..ana gelak je..huhuhu..~

esoknya,, kami meneruskan perjalanan utuk melwat kilang roti gardenia n kilang UMW. sume seronok.. and ana sangat salute salah seorg org kuat umw di shah alam-en.ismail. sebab yang ana salute beliau ialah, beliau seorg yang pandai bertutur dalam bahasa cina n india.. dia bnyk bagi nasihat pada kami.. jgn langgar nasihat mak..beliau sngt2 tekankan..beliau dan isteri sngt pandai mendidik dan mentarbiyyah anak2nya..buktinya,,
anak2nya sudah berjaya...dia juga ada kuar hadis tentng berusaha even usaha kta itu hanya kecil shj..-kisah seekor burung kecl yang padamkan api,zmn nabi ibrahim.. yg plg ana suka, umw ini adalah rata2nya org kuat terdiri drpd org melayu.. jadi,, if ana berpeluang dan diberikan ruang satu masa nnti,, ana nk bekerja disana..=)
insyaAllah..

perjalanan memang memenatkan.. tapi,, pengalaman memang tak dapa dibeli. even pada mulanya, ana berat nak pg. tapi,, alhamdulillah..ana dapat pengalaman yang berharga..alhamdulillah..:)

No comments:

Post a Comment

submit ur comments regarding posts in this blog.. ;)

recent posted n recent commented in lukisan bicara hati.. ;)

al hikam wa amsal~

klik jangan tak klik..;)

iluvislam
adiWidget Pro-Tajdid Segar

siasah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...