"kita tidak mahu masyarakat kita nanti cemerlang akademik dan ekonominya sahaja..namun,, kontang dari segi iman dan akhlak.jika perkara begini terjadi,, makin kaburlah impian kita untuk melihat intifadho umat islam kembali menerajui peradaban dunia dan agungnya kalimah LAILAHAILLALLAH di persada antarabangsa. masakan tidak,, jika asas pentarbiahan umat islam serapuh ini..impian hanya akan tinggal mimpi.." TAUTAN HATI ;)~

paterikan ukhuwwah..:)

follow me.. ;)

Followers

pengunjung setia~

popular comentators.. ;)

Powered by Blogger Widgets

Thursday, April 1, 2010

insyirah qalbi..lekat betul nama tu..^_^


Bismillahirrohmanirrohim.. Alhamdulillah selaut syukur ke hadrat Yang Maha Penyayang kerana sayangnya Allah pada saya masih memberi nikmat iman dan islam..subhanAllah..alhamdulillah wa Allahuakbar..nikmat yang sangat2 berharga buat muslim yang tahu menghargainya..hmm..dah lama tak menitipkan sesuatu di teratak setanggiukhuwwah ini..agak kurang berkesempatan untuk posting di sini..dengan pelbagai hal..bukan sibuk ye..tak sesuai n tak deserves org mcm kita nk cakap "sibuk"..sedangkan Rasulullah SAW sendiri pun tak pernah cakap "sibuk" walhal bagindalah hakikatnya insan yang paling sibuk dengan pelbagai urusan untuk pembangunan ummah..wallahu'alam..latelay jugak sangat pack dgn aktiviti..kolej nya..persatuannya..kelasnya..fakultinya..etc..dalam masa kesempitan dan kesesakan itu, alhamdulillah, dapat jugak pg pengisian rohani melalui persatuan2 islam uitm melaka di masjid..itu yang terbaek..at least seminggu sekali..^_^ n cakap pasal persatuan2 nilah teringat saya pada suatu malam..time bermeeting dgn AJK dan MT inspirasi yang dipimpin oleh ust faizal.. hmm..sebelum meeting, sempat jugak makan2 smbil borak2 dgn sahabat2..tgh makan, tiba2 ust sebut nama gelaran saya "insyirah qalbi"..saya yang tgh makan terpandang kat ust sambil senyum2..n ust bertanya.."awk kan insyirah qalbi?" tanya ust sambil tersenyum2.. saya yang mmg suka tersengih mengangguk..agak kagum sebab ust dapat detect saya..almaklum la, saya org baru..no wonder if ust tak kenal saya..rupa2nya request saya sebagai friend di fb telah ust confirmkan..agaknya disitulah ust dapat cam saya..mesej dr ust tempoh hari di fb berkenaan status saya juga ust bertanya.."betulke awk da kawen?" tergelak kecil n tersipu malu saya sebentar..kelakar ada..lucu ada..malu pun ada..mcm tak sbr nak bernikah..saya menjawab..sengaja letak status tu..gelenya..hehe..tapi, selepas itu, banyak jugak solan yang lahir daripada ust.."nama ayah sape, duk mana, nama sebenar sapa, under biro apa, apa maksud insyirah qalbi..n so on.." di akhir kata, ust menyimpulkan mahu memanggil saya dengan nama insyirah sahaja..sebab beliau kata, nama tu best, maksudnya pun best n lekat dengan cara saya..hehe..situasi yang sama juga berlaku pada saya pada suatu usrah berkenaan nick nama tersebut apabila ada senior yang bertanya nick name saya..hehe..lekat betul nama tu pada saya..insyirah qalbi..hanya pada nama..ianya juga nama pena saya sebagai writer di alam maya..wallahu'alam..insyirah qalbi..tenang hatiku..moga sentiasa tenang dihatiku..^_^


p/s: nntikan entri selanjutnya akan datang berkenaan pengalaman saya pergi ke pesta buku ahad lepas di pwtc..mcm2 yang nak dikongsi bersama..semoga segala yang baek dapat dimanfaatkan bersama..wallahu'alam bissowab..^_^


2 comments:

  1. wahhh....dah x lama la tu jdohnye..hehehe..
    dapat ustaz lg tu...hehehe...
    (gurau) ;-)

    ReplyDelete
  2. ish, hehe..takde la..
    ust tu da kawen la..
    pandai2 ye akh hie..
    huhu..

    tak lama jodoh ana?
    hehhe..doakan la ye..
    kawen awal, bgs jg..
    dpt elak fitnah..
    doakan la ana dpt
    suami soleh cm akh..
    haha..=p
    hee..:)

    ;)

    ReplyDelete

submit ur comments regarding posts in this blog.. ;)

recent posted n recent commented in lukisan bicara hati.. ;)

al hikam wa amsal~

klik jangan tak klik..;)

iluvislam
adiWidget Pro-Tajdid Segar

siasah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...