"kita tidak mahu masyarakat kita nanti cemerlang akademik dan ekonominya sahaja..namun,, kontang dari segi iman dan akhlak.jika perkara begini terjadi,, makin kaburlah impian kita untuk melihat intifadho umat islam kembali menerajui peradaban dunia dan agungnya kalimah LAILAHAILLALLAH di persada antarabangsa. masakan tidak,, jika asas pentarbiahan umat islam serapuh ini..impian hanya akan tinggal mimpi.." TAUTAN HATI ;)~

paterikan ukhuwwah..:)

follow me.. ;)

Followers

pengunjung setia~

popular comentators.. ;)

Powered by Blogger Widgets

Friday, January 22, 2010

err..presentation tntg aurat..cane eh?




salam..dah almost 3weeks di melaka..alhamdulillah..sumanya ok..studi pun..alhamdulillah..so far so good..Allah mudahkan..dah start busy gak..ad assignments..quizzes..presentations and so on..baru2 nie persatuan2 islam kat sni ad buat seminggu bersama persatuan2 islam di uitm melaka..ala2 mcm MPI time kat mtrk dulu..quiet good..even tak grand mcm mpi..tapi, bagus juga..ada prgm tarbiyyah mcm tu..rasa jugak suasana islam bila kat sini..baru2 nie, paling aq suka bila diorg organize satu video pasal sultan muhammad al-fateh..fuhh..role model aq nie..even aq ad banyak keje..aq g gak tgk video tu..pergh..hebat! naek smgt..kalu dah bace novel karangan Abd Latip Talib tentang sultan muhammad al-fateh 2, lagi rasa semangat..alhamdulillah..semangat untuk bawak islam..strive 4 islam..takbir! lately, untuk subjek citu, ustazah minta buat presentation by group..aq pun tgk la tajuk2 yang best..ad banyak tajuk2 yang best..tapi ntah kenapa..mataku tertancap pada suatu tajuk sal aurat..pergh..cm best je tajuk nie.. aq bagi cadangan kat ahli grup aq nak amek tajuk nie..diorg tanpa banyak bertanya terus setuju..alhamdulillah..huhu..dalam kelas aq, ad 3org yang free hair..2 org nie, sepanjang yang aq kenal..aq tahu,, hati diorang lembut kalu nak terima nasihat even ad sedikit rasa ego..tapi yang lagi sorg nie..aq rasa cam susah skek..bukan nak cepat mengalah..tapi....hmm..wallahu'alam.. bila aq pk2 balik, cm takut plak nak present sal tajuk nie kat kelas..nak cari bahan memang senang..tapi, nak approach dorg dgn tajuk nie..agak complicated sedikit..risau juga dgn feed back diorg..yela, takut org kata belakang..tambah2 g aq yang berpersonaliti mcm skrg..org pasti akan perhatikan kita..sejauh mana dia buat apa yang dia cakap..hmm..takutnyerr..masyaAllah..tetapkan pendirian n kuatkan imanku yaAllah..tapi, smp bila perlu rasa takut? kalu asyik takut..cne nak tolong Allah bantu sebarkan agamaNya? kan kita dah janji dgn Allah nak jadi khalifah sejak di alam roh lagi..so, dakwah perlu disebarkan..mad'u mana bole pilih..suppose org mcm tu la perlu kita dakwah..bagi peringatan..diorg tahu sal aurat..cuma mungkin kurang penekanan soal itu..aq perlu approach mereka dgn cara bijaksana..tak perlu fokus pada tudung saja..but, cte juga soal pemakaian baju yang sempurna..cte tntg aurat yang datang drpd suara yang sengaja dilunakkan..n bila bercakap pasal aurat tang tudung tu nnti..janganlah pandang budak2 yang free hair even time tu dorg pakai tudung sebab time tu kelas citu..untuk nak back up dorg sket, aq akan cakap juga la..tak semestinya yang bertudung tu baek..tapi, kalu nak tgk camne akhlak..mesti dr penampilan kan?jadi..aq nak suh diorg berfikir..aq juga akan terapkan wallpapers yang menarik perhatian beserta dalil dan hujah yang kukuh tentang aurat..ye..semangat! amek kesempatan nie untuk berdakwah..chaiyok2!!


No comments:

Post a Comment

submit ur comments regarding posts in this blog.. ;)

recent posted n recent commented in lukisan bicara hati.. ;)

al hikam wa amsal~

klik jangan tak klik..;)

iluvislam
adiWidget Pro-Tajdid Segar

siasah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...