"kita tidak mahu masyarakat kita nanti cemerlang akademik dan ekonominya sahaja..namun,, kontang dari segi iman dan akhlak.jika perkara begini terjadi,, makin kaburlah impian kita untuk melihat intifadho umat islam kembali menerajui peradaban dunia dan agungnya kalimah LAILAHAILLALLAH di persada antarabangsa. masakan tidak,, jika asas pentarbiahan umat islam serapuh ini..impian hanya akan tinggal mimpi.." TAUTAN HATI ;)~

paterikan ukhuwwah..:)

follow me.. ;)

Followers

pengunjung setia~

popular comentators.. ;)

Powered by Blogger Widgets

Monday, November 23, 2009

nak poie mano??



bismillah..assalammu'alaikum..
bila da kena pada diri sendiri..baru terasa..
sebelum nie bila senior turun bagi usrah..aq ucap terima kasih..tapi, aq tak mengerti mungkin kesempitan wang, masa, tenaga dan laen2 yang mereka curahkan..yang aq tahu dorg datang bagi usrah..n then balik..aq balik bilik..diorg balik kampus..penat tu..duit..masa..tenaga..fuhh..sememangnya yang maha penyayang akan menilainya..tapi sekarang,
bila aq da jadi senior n trun dengan seniors yang laen..baru aq terasa..banyak betul pengorbanan akak2 n abg2 nie pada aq dan sahabat2 sebelum nie..tapi, honestly..penat tu akan hilang bilamana adeq2 memberi respon pada seniors..mantop sumenya..sumenya nampak sempoi dan lawak..tapi, hebat..alhamdulillah..
nak tahu ap berlaku pastu? jom bace lagi.. :D hurmm..entri kali nie pasal budi bahasa..act nak sentuh pasal keadaan aq dan kak suhana time dlm bus,, nak balik umah..tgh 2gu bas..tiba2 ad sebuah bas datang..drivernya seorang indian.. waktu 2, dalam pukul 4 ptg..aq memang tak makan lagi..nak makan nasi,, tak jumpa gerai makan..jadi, aq makan la apam balik..time nak bayar tiket kat uncle tu.. tiba2 uncle tu bersuara.. "eh, ekau makan apam balik sorg jo ko?tak ajak den pun?" aku hanya tersenyum..tergelak kecil..lucu juga org india pandai cakap n9..hurmm.. bila tanya harga tiket.fulamak..mahal gile..tahu tak sebab ap?bus cityliner yang selesa, ada air cond dan cantik tu pun lagi murah daripada bus yang aq naek ptg tu..dimana lantainya hanya gune papan je? bus lama..bunyi pun gedegang gedegung..mana taknya uncle nie bawak laju gile..sampaikan aq yang duduk kat kusi nie pun terpaksa berpaut pada besi bas tu..uish?? aq pun pelik..mana la..yang mneyebabkan harga tiket bus nie mahal..bila lama2..aq baru perasan..rupanya sebab budi bahasa driver bus nie..tiba di suatu tempat, ad sorg atuk naek.. begini dialognya.. "nak poie mano tok?" kata driver bus nie.. "ulu bondo(ulu bendul)" balas atuk yang agak berusia..badannya bongkok.. "ulu bondo? nak mandi ko tok?" atuk tu berkata sesuatu tetepi tidak jelas di pendengaranku..kulihat driver bus itu hanya tersenyum..bila hampir2 nak sampai ke destinasi yang dituju, atuk tu bangun dan berpaut pada besi sebelah driver dan bercakap.."tit..tit" amboi? sempoinya atuk nie..macam org muda..aq dan kak suhana hanya tergelak kecil..driver 2 memang talkative la..ad org indonesia kat dalam bus tu pun ramah je dia dia borak..siap cakap dialek indonesia lagi.. "mas, takde cewek ke?" uish..dasyat lah uncle nie..hehehe..aq rasa la,, itulah bas pertama yang aq pernah naek kat dalam dunia nie yang mana tahap kelajuannya sangat la laju..huhu..tak pernah aq naek bus yag secara puratanya memakan masa sejam..tapi, waktu itu tak sampai sejam pun? fuhh..dasyat.. bila aq turun dari bus, aq berpaling pada si driver bus..aq tersenyum dan berkata.. "thank you" dia membalas senyumanku sambil berkata.."ye..sama2 thank you.." lepas je turun dari bus tu, aq rasa tenang sket..tudung pun tak terbang2 ditiup angin..hehehe.. ;)

so, moral of d story..budi bahasa budaya kita.. heE~


No comments:

Post a Comment

submit ur comments regarding posts in this blog.. ;)

recent posted n recent commented in lukisan bicara hati.. ;)

al hikam wa amsal~

klik jangan tak klik..;)

iluvislam
adiWidget Pro-Tajdid Segar

siasah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...