"kita tidak mahu masyarakat kita nanti cemerlang akademik dan ekonominya sahaja..namun,, kontang dari segi iman dan akhlak.jika perkara begini terjadi,, makin kaburlah impian kita untuk melihat intifadho umat islam kembali menerajui peradaban dunia dan agungnya kalimah LAILAHAILLALLAH di persada antarabangsa. masakan tidak,, jika asas pentarbiahan umat islam serapuh ini..impian hanya akan tinggal mimpi.." TAUTAN HATI ;)~

paterikan ukhuwwah..:)

follow me.. ;)

Followers

pengunjung setia~

popular comentators.. ;)

Powered by Blogger Widgets

Thursday, June 4, 2009

abg faiz,, please open the door, i want to get in!!


Bismillahirrohmanirrohim...
assalammu'alaikum wbt..
erm..ahad lepas baru ana and family g walimah mak cik yang diadakan di kampung,, iaitu di rumah pak teh..
kebetulan, majlis pertunangan acu, nak diadakan sekali kenduri khatam quran n berkhatan anak pak teh..erm,, save bajet kan?
heE~
alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar..selesai sahaja majlis pertunangan acu, sejurus selepas itu, majlis khatam quran..
erm..seronok gak kali nie adik beradik n kaum kerabat sebelah mak ramai yang berkumpul..rindu benar..lama tak dengar kabar sume..yela jarang sekali dapat balik kampung n berkumpul begini..sume ad..yang takde cume family pak andak n anak2 pak ngah yang atas2..sibuk bekerja..tak dapat cuti..sm la sprt kedua2 akk ku juga..

majlis juga tak kurang hebatnye..apabila keluarga dari sebelah mak teh yang turut memeriahkan majlis..
erm..yang menariknya,, aku tertarik dengan keluarga sebelah mak teh..adeq mak teh yang mempunyai seorang anak yang pandai bertutur dalam bahasa inggeris. usinya seawal 5 tahun..namun,, amat petah berbahasa inggeris..
erm,, teringat tutur katanya ketika ana bertembung dgn die..

"abg faiz, please open the door..i want to get in..abg faiz!! please.."
beria-ia die memujuk abg sepupunya itu membuka pintu..siap merayu g tue..huhu..


"erm..chocolate??wow..it's my favourite!! papa,, do you want some??"
ni plak time mak longnya memberikannya coklat..siap ajak ayah die skali mkn lak tuh..
huU~

bnyak g antara tutur katanya yang membuatkan ana tersenyum kerana petahnya berbicara..die memang bertutur dalam bahasa inggeris dgn sume org yang die jumpe..
dengan parents die..adik beradik die..sepupu die..kawan2 die..even ngan orang yang die baru kenal gak..huU~

mungkin bagus cara die bertutur dalam bahasa inggeris nie..namun,, bahasa melayu juga perlu dikuasai..jgn smp satu hari nnti,, die tak bole berbahasa melayu..padahal..duk kat malaysia..gpun,, kita patut berbangga dengan bahasa kita..
wallahu'alam..

No comments:

Post a Comment

submit ur comments regarding posts in this blog.. ;)

recent posted n recent commented in lukisan bicara hati.. ;)

al hikam wa amsal~

klik jangan tak klik..;)

iluvislam
adiWidget Pro-Tajdid Segar

siasah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...