"kita tidak mahu masyarakat kita nanti cemerlang akademik dan ekonominya sahaja..namun,, kontang dari segi iman dan akhlak.jika perkara begini terjadi,, makin kaburlah impian kita untuk melihat intifadho umat islam kembali menerajui peradaban dunia dan agungnya kalimah LAILAHAILLALLAH di persada antarabangsa. masakan tidak,, jika asas pentarbiahan umat islam serapuh ini..impian hanya akan tinggal mimpi.." TAUTAN HATI ;)~

paterikan ukhuwwah..:)

follow me.. ;)

Followers

pengunjung setia~

popular comentators.. ;)

Powered by Blogger Widgets

Tuesday, January 27, 2009

couple..???


> > Assalamualaikum. ..
> >
> > One day, one of my friend dapat
> > article dari IKIM tentang couple dlm
> > Islam....it answers my question
> > clearly....
> >
> > Selalu bertanya pada diri, couple tu
> > blh ke tak dlm Islam?....blh ke tak
> > ni?....
> >
> > Apa kata Islam tentang couple?....
> > sebesar2 tajuk yg ditaip dlm
> > article "percintaan HARAM.."
> >
> > Dlm Islam tiada istilah
> > bercouple... .kalau benar seorang
> > lelaki itu mencintai seseorg wanita
> > seikhlas hatinya, tidak blh dia
> > bercouple... . bercouple adalah dtg
> > dari nafsu....buat apa menurutkan
> > nafsu?.... dalam Islam yg ada hanyalah
> > perkahwinan. ...
> >
> > Cara2nya,... bila seorg lelaki itu
> > suka kat seorg wanita tak kira lah
> > member ke, tak pernah kenal ke,....dia
> > kena solat istikharah dahulu sblm
> > memulakan langkah.... minta petunjuk
> > Allah benarkah si dia itu adlh jodoh
> > yg telah Allah tetapkan.... kemudian,
> > andai dah dpt petunjuk benar si dia
> > jodoh yg Allah tetapkan, kena approach
> > parents dia....bukan nyer approach
> > dia....lelaki ni kenalah minta izin
> > kat parents nak kawan ngan perempuan
> > ni dan niat dia berkawan kenalah nak
> > memperisterikan perempuan ni, bukan
> > sekadar MAIN2 ek....
> >
> > Pastu, kalau perempuan ni pula kena
> > buat solat istikharah minta petunjuk
> > dari Allah betul tak lelaki ini jodoh
> > dia....kalau dah dpt petunjuk dari
> > Allah dan parents kata ok,....tak ber
> > makna blh dating, keluar bersama2 dan
> > sbgnainya... and walaupun bergayut kat
> > telefon... walaupun tk bersemuka...
> > ingat.. syaitan tu tak kan putus asa
> > nak hasut kita lakukan perkara yang
> > dimurkai Allah...!!
> >
> > Step seterusnya kena cepat2 tetapkan
> > tarikh kahwin....pastu kahwin la, and
> > happy ever after....Insya Allah....
> > So,....sedar tak yg sebenarnya step2
> > di atas adlh step utk meminang?
> > kesimpulannya, dlm Islam tak da
> > istilah couple....
> >
> > Kpd sahabat2 yang saya sayangi dan
> > kasihi, marilah kita sama membanteras
> > gejala2 bercouple ni sbb bermula dari
> > couple, mcm2 blh terjadi, tak pyh la
> > saya nk sebutkan complication2 yg
> > akan kt hadapi..kite semua dh besar pjg..boleh pikir sndrk kan..
> >
> > ::muhasabah mode::
> >
> >
> >

2 comments:

  1. betul2.. kite setuju la fifah..
    kat mane ye nak dpt artikel2 mcm ni..

    ReplyDelete
  2. ;)
    selalu search je kat google..
    type keywords die..
    heE~

    ReplyDelete

submit ur comments regarding posts in this blog.. ;)

recent posted n recent commented in lukisan bicara hati.. ;)

al hikam wa amsal~

klik jangan tak klik..;)

iluvislam
adiWidget Pro-Tajdid Segar

siasah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...