"kita tidak mahu masyarakat kita nanti cemerlang akademik dan ekonominya sahaja..namun,, kontang dari segi iman dan akhlak.jika perkara begini terjadi,, makin kaburlah impian kita untuk melihat intifadho umat islam kembali menerajui peradaban dunia dan agungnya kalimah LAILAHAILLALLAH di persada antarabangsa. masakan tidak,, jika asas pentarbiahan umat islam serapuh ini..impian hanya akan tinggal mimpi.." TAUTAN HATI ;)~

paterikan ukhuwwah..:)

follow me.. ;)

Followers

pengunjung setia~

popular comentators.. ;)

Powered by Blogger Widgets

Friday, April 25, 2008

SeKaDaR ReNUnGAn KItA bERSaMa..


Sekadar renungan kita bersama..

Sebenarnya duit tak boleh bawak mati,
Bila mati,duit bukannya boleh bawak masuk kubur esok.
Yang masuk jadi teman kita nanti adalah amalan pahala kita.
Time kat dunia puaslah kumpul duit bagai nak nak rak,
Nak beli kain sutera dan satin untuk balut tubuh kita,
Tapi kat kubur esok guna kain cotton pputih je. Tak payah kumpul duit banyak-banyak,berela-ela pun boleh beli..
Kat dunia ni puaslah minum fresh orange,apple juice,mango juice..tapi kat dalam kubur esok,, guna skyjuice je la..untuk siram kita,,
Itupun kadang-kadang je diwarnai dengan kelopok-kelopok bunga mawar…
Kat dunia puaslah pakai paying berjenama,berenda-renda,
Tapi..kat kubur esok, pakai payung kertas je,nak tutup kepala kita,itupun tak tahan lama.
Kat dunia dulu puaslah cari batu permata paling mahal,paling lawa,
Berjuta la duit habis,..tapi kat kubur esok sama je,
Semua orang guna batu nisan.
Dulu kat dunia buat jahat sama-sama,bangga dapat kawan satu kepala,
Tapi kat kubur esok merana tanggung azab Allah tanpa partner..
Time kat dunia syok dengar lagu entah apa-apa tah,..besok,,kat kubur dengar talkin je..
Dulu kat dunia puas cari tilam empuk nak beradu, esok kat kubur mana dapat semua tu,, pakai tanh sejuk je..
Time kat dunia,dulu puaslah melancong sana sini ramai-ramai..esok dalam kubur dengar jelah derapan tapak kaki pergi tinggalkan kita seorang diri.
So,cubalah fikir-fikirkan amalan kita yang selalu kurang. Ingatlah azab Allah
Yang Maha berat dan seksaNya. Kita selalu mencari sesuatu yang boleh memberi nikmat kepada kita,dan apabila Allah memberinya kita alpa kepada Allah untuk mengucapakn syukur ke hadratNya.
BERINGATLAH!! Kita hidup di dunia hanya sementara..untuk bekalan di akhirat yang abadi..selalulah reload amalan kita..topup banyak.banyak..

No comments:

Post a Comment

submit ur comments regarding posts in this blog.. ;)

recent posted n recent commented in lukisan bicara hati.. ;)

al hikam wa amsal~

klik jangan tak klik..;)

iluvislam
adiWidget Pro-Tajdid Segar

siasah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...